Dierenwelzijn

Wist u dat jaarlijks tot wel 20.000 stiertjes vanuit Frankrijk levend naar Nederland worden getransporteerd om hier afgemest te worden? Dit is noodzakelijk om onder het Beter Leven 2-sterren keurmerk op de markt gebracht te worden. Ondanks dat dit met de beste intenties gebeurt, kan het natuurlijk ook anders. Dat kost echter veel tijd en energie. Iets wat Viande Durable na jaren hard werken is gelukt. In de animatie rechts ziet u beknopt onze werkwijze en de voordelen ten opzichte van de huidige situatie. 


viandefrankrijk1

Eindelijk is het zover...

Nederland kan nauwelijks voldoende 2-sterren Beter Leven Keurmerk rundvlees produceren om aan de behoefte van haar inwoners te voldoen. Met onze jarenlange ervaring zijn wij tot dit vernieuwende concept gekomen. Binnen Europa is Frankrijk de meest geschikte plaats om op een diervriendelijke manier rundvlees te produceren. Daar heb je echter wel een groot en betrouwbaar netwerk voor nodig in Frankrijk. Boeren, coöperaties en slachterijen. Wij hebben hier jaren aan gebouwd en we kunnen met trots zeggen dat we inmiddels in heel Frankrijk ‘voet aan de grond’ hebben. Dus niet alleen om jonge dieren te kopen en naar Nederland te brengen, maar ter plaatse afmesten onder het Beter Leven Keurmerk en in samenwerking met de Dierenbescherming.

viande-durable-foto-0005---kopie-[800x600]1
gal64
gal35

Het beste leven voor de koe

Bij Viande Durable is het Beter Leven keurmerk geen streven maar een basis. Wij nemen deze criteria zeer serieus en proberen hier op vooruit te lopen en het nog beter te doen. Dit alles onder begeleiding en toezicht van de Nederlandse Dierenbescherming. Jaarlijks worden onze boerderijen bezocht door Nederlandse inspecteurs die worden aangestuurd door de Nederlandse Dierenbescherming. Doel van deze controle is om er op toe te zien dat deze minimaal aan de criteria van Beter Leven voldoen. 

gal53

Wat is er zo diervriendelijk?

We kunnen met recht zeggen dat we voorop lopen als het gaat om dierenwelzijn. Het belangrijkste aspect daarvan binnen ons nieuwe concept is dat de dieren niet meer levend op langdurig transport gaan van uit Frankrijk naar Nederland. Dit voorkomt enorm veel stress en bij de dieren en voorkomt mogelijk (onbedoeld) lijden tijdens deze transporten. De dieren blijven in het land van herkomst en de doelstelling is ook om ze zo lang mogelijk bij hun kalfjes te houden. Ze grazen op uitgestrekte weiden en glooiende berghellingen. Een bijkomend voordeel is dat de dieren geen overbodige, verplichte vaccinaties nodig hebben, omdat ze het land van hun geboorte niet verlaten. De dierenbescherming is ook blij met dit concept, omdat de dieren dan al vanaf Frankrijk traceerbaar en controleerbaar zijn. En niet zoals nu, pas als ze levend in Nederland aankomen. 

duurzaam

Wat is er zo duurzaam?

Om rundvlees te produceren dienen de dieren te worden afgemest in Nederland. De kalfjes worden dus leverd vervoerd vanuit Frankrijk naar Nederand. Vervolgens moeten tonnen aan stro als ligbed voor de stiertjes en tarwe als voeding vanuit Frankrijk naar Nederland worden gebracht. Vanweg het mestoverschat gaat een groot deel van de geproduceerde mest weer op transport terug naar Frankrijk. Omdat de stiertjes van Viande Durable in Frankrijk blijven wordt het aantal rijbewegingen dus sterk gereduceerd. Dit kom zowel het dierenwelzijn als het milieu sterk ten goede. Maar ook de boerderijen worden steeds meer gemoderniseerd om zo klimaatneutraal mogelijk te draaien. 

viandemens--kopie-

Beter voor de mens

Waarom nu beter voor mens. Het produceren van vlees kan op een duurzamere manier. Door terug te gaan naar de basis maar wel op een plaats waar dat kan. Wij hebben daarvoor gekozen om dat in Frankrijk te doen. Ruimte voor de productie van voedingsmiddelen voor de dieren. Door de grootte productie van tarwe is er voldoende stro voor het bed van de dieren. Frankrijk heeft zoveel ruimte dat er te weinig mest is om het land van de juiste voedingsstoffen te kunnen voorzien. Dus waarom beter voor de mens. Alles blijft bij de basis maar dan wel op een plaats waar het kan.... En niet te ver weg zodat er makkelijk een oogje in het zeil gehouden kan worden. Benieuwd geworden. Neem contact met ons op en we zullen u aangeven waar onze boeren zich bevinden. Zodat u b.v tijdens uw vakantie eens langs kunt rijden...