Het verhaal van Viande Durable

De geschiedenis van Viande Durable gaat terug naar begin jaren 80. De passie voor runderen, landbouw en ruimte heeft het bloed doen stromen waar het eerst begon te kruipen: naar het mooie Frankrijk. Een land waar volop ruimte is voor mens en dier en waar geleefd wordt met veel minder stress. Vanaf 1990 zijn we vanuit Frankrijk begonnen met het leveren van grote aantallen rundvee aan Nederland. In de jaren die volgden hebben we diverse veehouderijen en landbouwbedrijven aan ons weten te binden, verspreid over heel Frankrijk. De families achter deze boerderijen en landbouwbedrijven delen dezelfde passie voor de zorg en welzijn van de dieren, waardoor er een goede samenwerking is ontstaan. Mede daardoor begon ons bedrijf te groeien en floreren.    

viande-durable-foto-0034---kopie-[800x600]1

Bewustwording

De boerderijen werden steeds diervriendelijker en ook de bewustwording van de mens met betrekking tot vleesconsumptie nam sterk toe. In december 2012, na een langdurig export verbod vanwege dierziektes, kwam de grootschalige export van runderen naar Nederland weer op gang. We specialiseerden ons in export van jonge stiertjes voor het Beter Leven 2 sterren Keurmerk. Het  eigen maken van de Franse taal en cultuur begon duidelijk zijn vruchten af te werpen. Ons motto: "Laat de Fransen vooral Frans zijn en blijven" heeft enorm geholpen om de hele Franse vleesveebranche enthousiast te maken voor het Viande Durable concept. Deuren gingen open die voorheen dicht bleven. Na dit jaren te hebben gedaan ontstond bij ons ook een nieuw een stuk bewustwording. “Als heel Nederland onder dit keurmerk gaat produceren, zijn wij mede verantwoordelijk voor die enorme verplaatsing van vee."

viande-durable-foto-0233-[800x600]

De keerzijde van succes

  Vanaf de boerderijen waar de kalfjes het levenslicht zien, worden ze gebracht naar de zogeheten opfokbedrijven. Hier kregen ze de benodigde vaccinaties, waarna de dieren aan hun reis naar Nederland begonnen. Hier verbleven ze de verplichte 81 dagen. Door deze werkwijze hebben we enorme opfokbedrijven laten ontstaan om zo aan de steeds toenemende vraag te kunnen voldoen. Maar ook om aan de veterinaire regels in van Frankrijk zelf te voldoen. Het werden bedrijven met vele honderden dieren. De liefde en de passie sloegen om in hebberigheid en commercieel gewin. En dit is nooit onze bedoeling geweest. Niet van ons, maar zeker ook niet van het Beter Leven Keurmerk. Het was echter een logisch gevolg van het grote succes van dit keurmerk. Dit moest anders en het kan gelukkig ook anders.     

viande-durable-foto-0005---kopie-[800x600]2

Het kan anders

Want waarom zouden we alle criteria van de Dierenbescherming als uitgangspunt nemen en niet als basis? En dat hebben we gedaan. Stap voor stap zijn we begonnen. Onze eigen boerderijen in Frankrijk hebben we laten keuren en certificeren door het Beter Leven keurmerk. Hierdoor kan de dierenbescherming al een kijkje nemen hoe het met de dieren gaat voordat ze naar Nederland komen. De dieren die naar Nederland komen om daar verder op te groeien zijn dus al afkomstig van boerderijen waar de dierenbescherming zicht en controle op heeft. Een enorme vooruitgang dus. Maar voor ons was dit nog niet genoeg. De huidige veebezetting in Nederland kan nooit aan de vraag van de bewuste consument voldoen.   

viande-durable-foto-1061-[800x600]1

De basis van Viande Durable

De volgende stap vormt de basis van Viande Durable: De dieren laten opgroeien in Frankrijk en niet in Nederland. En uiteindelijk uitsluitend het vlees naar Nederland brengen onder het Beter leven 2-sterren keurmerk. Dit maakt een extra knip in de criteria van het Beter Leven Keurmerk. Geen enkel dier meer op langdurig transport. Het huidige en nu al gerealiseerde motto van Viande Durable is dan ook: Geboren in Frankrijk en opgegroeid in Frankrijk onder certificering en het toeziend oog van de Nederlandse Dierenbescherming. Maar ook hier houdt het niet op. Frankrijk is enorm groot en uitgestrekt vergeleken met Nederland. Ook in Frankrijk zijn verbeteringen mogelijk. Zo blijven de dieren binnen een bepaalde afstand van waar ze geboren zijn. Alle bedrijven waar de kalfjes geboren worden moeten gecertificeerd zijn, zodat vanaf de geboorte tot aan je bord de dierenbescherming inkijk heeft. Zoals gezegd: stap voor stap gaan we verder elke dag opnieuw. Viande Durable is beter voor mens en dier. Voor nu en later.