Onze rassen

De dieren van Viande Durable gaan niet op langdurige transporten. Dieren die in de Pyreneeën geboren worden, blijven in het zuiden. Limousines horen in de Pays Vert om de stad Limoges. Uitsluitend dieren in midden Frankrijk zullen in het Noorden terecht komen. Daarom blijven wij op zoek naar de juiste boeren in die regio’s om verder uit te breiden met Viande Durable. Voor ons is het Beter Leven Keurmerk de basis en niet het streven.              

1
4
3
2

De Charolaise

  De charolaise vindt zijn oorsprong in de Charolles. Deze gigantische, witte koeien zijn bekende verschijningen op het Franse platteland. Binnen Viande Durable zijn deze witte krachtpatsers ook te vinden. Vooral in het centrum van Frankrijk staan deze dieren bij onze boeren. Aangezien deze dieren een andere bouw hebben dan bijvoorbeeld de blonde aquitaine komen hier in verhouding minder biefstukken van. Wat in onze beleving het ideale ras is voor de hamburgerketens in onze maatschappij.

5
6
41
31
11
21

Blonde D’ Aquitaine

Met recht de Brigitte Bardot onder de Franse runderen. Deze prachtige, elegante, bijna goudkleurige koeien kom je veel tegen in de Aquitaine. En in grote aantallen in het westen van Frankrijk. Deze dieren hebben een heel andere verzorging nodig dan bijvoorbeeld de Limousines. Meer hulp van de boer, energierijkere voeding en meer assistentie tijdens de geboorte van de kalfjes. Deze gouden koeien nemen af in aantallen en worden in het algemeen op kleinere bedrijven gehouden omdat ze erg arbeidsintensief zijn. Deze dieren vind je bij veel van de bij ons aangesloten boeren. Ze hebben in verhouding het meest luxe vlees. Daarom is er in Nederland erg veel vraag naar. Wij zijn ervan overtuigd dat het een perfect product is voor de horeca. Voor de retail is dit ras echter minder ideaal.  

32
12
22

Limousines

Na onze jarenlange ervaring hebben wij een uitgesproken voorkeur voor het Limousine ras. De oorsprong van dit ras ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in de omgeving van de stad Limoges. Onze voorkeur heeft niet alleen te maken met de kwaliteit van het vlees. Het aantal Limousines blijft als één van de weinige runderrassen stijgen in Frankrijk. De voornaamste reden is dat dit een sterk en sober ras is. Het heeft ten opzichte van andere rassen veel minder (kostbare) verzorging nodig. Denk hierbij aan ziektebestrijding en (te) hoge kwaliteit voeding. Dit is de voornaamste reden dat de nieuwe generatie professionele veeboeren in Frankrijk voor Limousines kiest. Goed georganiseerde en verzorgde boerderijen hebben meestal dus Limousines in hun stallen staan. Het aanbod van Limousines is constant en voldoende in aantal. Hierdoor is de kans veel groter dat vanaf de geboorte de kalveren als broertjes in grotere groepen bij elkaar kunnen blijven. Dit is voor elke supermarktketen het ideale ras om op een diervriendelijke en economische manier aan te bieden.